Ola R. Grønningsæter Tannlege

Kari Hurvedal Tannhelsesekretær

Spørsmål og svar

Her har vi samlet de spørsmålene vi oftest får. Har du vondt i tennene eller ønsker mer hjelp så ber vi deg ta kontakt med oss

 

Noe sitter fast mellom tennene
Dersom noe sitter fast mellom tennene, eller mellom tennene og tannkjøttet, bør du prøve å lirke det forsiktig ut med tannstikker eller tanntråd. Ikke bruk for mye kraft da kan du presse det som sitter fast lenger opp i tannkjøttet. Er det veldig trangt mellom tennene kan du forsøke Jordans Easy Slide tanntråd. Sitter det fremdeles fast, bør du kontakte tannlegen.

Tannverk
Ikke vent med tannlegebesøket til du har vondt, da har du som regel ventet for lenge. Er du i tvil om du bør komme inn til undersøkelse eller ei, kan du gjerne ta kontakt med oss. Vi gir deg gjerne hjelp og informasjon over telefon.

Hull i tennene
Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Karies oppstår når tannsubstansen brytes ned av plakk og bakterier som danner syre. Dersom bakteriene får ligge i fred og slippe ut syre, løses emaljen opp og det dannes såkalt «begynnende hull». Dersom plakket ikke fjernes vil hullet bli stadig dypere og trenge inn til tannbenet under emaljen. Tannbenet brytes ned lettere enn emaljen, og hullet kan raskt bli dypt. Dype hull som når helt inn til nerven, skader eller dreper nerven. Bakteriene kan med dette fortsette gjennom rotkanalen og ut mot kjevebenet. Dette kan gi tannverk, men er ikke alltid tilfelle. De aller fleste kariesangrep er uten symptomer, man kan derfor ikke se alle hull med det blotte øyet. Vi oppfordrer alle pasienter til å gå til jevnlige tannundersøkelser. Ofte kan bare røntgenbilder avsløre om det er hull i en tann.

Ved å opprettholde gode rutiner for munnhygiene, forebygger man hull. Dersom man har et begynnende hull kan dette tilhele dersom det gjennomføres forebyggende tiltak. Dette kan være fluorbehandling, endring av kosthod og effektiv rengjøring mellom tennene.

Syreskader
Syreskader er tap av tannsubstans forårsaket av langvarig syrepåvirkning fra f.eks. sur mat (sitrusfrukter), drikke (juice, brus, sportsdrikker) eller magesyre i forbindelse med oppkast eller reflux. Den viktigste behandlingen er å finne årsaken til problemene for å hindre videre utvikling. Hvis erosjonsskader ikke oppdages tidlig, årsaken er ukjent eller vanskelig å eliminere, kan skadene utvikles til å bli svært alvorlig, slik at omfattende behandling blir nødvendig. 

Plakk, karies og tannstein
Plakk er et gulhvitt nesten usynlig bakteriebelegg på tennene, som kommer av dårlig munnhygiene. Dersom belegget ikke pusses bort, men blir liggende, kan det løse opp tannemaljen. Det kan føre til karies som er en sykdom som gir hull i tennene. Tannstein er gamle, forkalkede bakterier som sitter fast på tennene. Bakteriene blander seg etter hvert med kalksalt som er i spytt. Blandingen hardner og tannstein oppstår. På tannsteinen har det lett for å feste seg nye bakterier, som igjen kan gi tannkjøttbetennelse og vond lukt. Tannstein kan ikke børstes bort, men må fjernes hos tannlegen.
En effektiv munnhygiene med fjerning av plakket og samtidig bruk av en tannkrem som er spesielt rettet mot tannsten vil være en av de beste måter å forebygge tannstensdannelse.

Blødende tannkjøtt
Dersom tannkjøttet blør er det et tegn på overfladisk betennelse, gingivitt. Det kommer vanligvis som følge av at bakterier har samlet seg rundt tennene og i tannkjøttslommene. Blødende tannkjøtt forebygges ved hjelp av god og riktig rengjøring med tannkost og regelmessig bruk av tanntråd. Dersom tannkjøttet allerede blør og er ømt og hovent, er det lett å bli for forsiktig. Å unngå god munnhygiene vil bare forverre problemet. Betennelsen forsvinner normalt i løpet av noen uker med godt tannstell. Dersom symptomene ikke gir seg, bør tannlegen kontaktes.

Det er knekt en bit av tannen
En bit som knekker eller løsner fra tannen er ofte en fylling eller en del av denne. Men det kan også være et skall av tannen som løsner, da som regel ved siden av en større fylling. Dette kan være pga. karies. Det kan være helt smertefritt, men mange blir plaget av ising og skarpe kanter. De ujevne flatene på tannen vil i ettertid samle bakteriebelegg og/eller matrester og behandles det ikke er sjansen stor for at det utvikles karies.

Tannen er slått ut av kjeven
Dersom tannen er slått ut, er det viktig at du handler raskt. Tannen bør helst settes på plass umiddelbart. Dersom dette ikke er mulig, må tannen oppbevares fuktig inntil tannlege får undersøkt deg. Tannen kan oppbevares i munnhulen, i melk eller saltvann. Tannen skal ikke legges i vann, da dette kan skade rothinnefibrene. Dersom den utslåtte tannen er en melketann, skal denne ikke settes inn igjen om den først er slått ut. Hvis du ikke får behandling etter å ha slått ut en tann, kan dette påføre deg skader som tidlig tanntap og skader på kjevebein. Oppsøk derfor tannlege snarest.

Krone har løsnet
Mister du en krone eller en bro bør du ta vare på denne. Tannlegen kan sette den fast igjen dersom pilartannen ikke er skadet. Ikke lim den på selv! Ta kontakt med tannlegen.

Løs tann, sitter igjen i kjeven
Dersom du har en løs tann, bør du ikke bite hardt på tannen eller rikke på den inntil du kommer til tannlege. Tannen kan ofte gro fast igjen, men tannlege bør oppsøkes snarest. Nabotennene må også kontrolleres for skade. Først flere år senere kan det oppstå komplikasjoner, og det er derfor viktig at tannlegen journalfører hva som har skjedd og hvor det har skjedd. Ulykker på skole eller arbeidssted, skal ikke belastes pasienten. Oppsøk tannlege snarest.

Rotfylling
Det finnes flere årsaker til at nerven (pulpa) i tannen dør, bl.a. karies, fyllinger som lekker og traumer (slag mot tannen). Plages du av murrende verking, følsomhet for kulde og varme, hevelse og ømhet kan det være tegn på en infisert pulpa. Det er imidlertid ikke alltid du får symptomer. Skulle pulpa dø kan tannen i de fleste tilfeller fortsatt reddes, men da er det nødvendig med rotbehandling/rotfylling. Dette innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, renser ut av rotkanalen og fyller denne slik at nye bakterier ikke skal kunne vokse opp her. Etter rotbehandlingen kan tannkronen restaureres med en fylling eller en krone. Rotbehandling gjøres som regel med lokalbedøvelse og er smertefritt. I tilfeller der pulpa er død kan behandlingen noen ganger gjennomføres selv uten bedøvelse.

Periodontitt
Periodontitt er en tannkjøttsykdom som kan oppstå på grunn av tannstein. Periodontitt angriper tannens festevev og gjør tannkjøttslommene dypere. En frisk tann har en tannkjøttslomme som er 1 til 3 mm dyp. Periodontitt kan gi lommer som er over 10 mm dype. Om tannkjøttslommene har blitt dypere, kan tannstein og plakk samles nede i lommer hvor man selv ikke kommer til. Dette gir tannstillingsforandringer, tennene kan kjennes løse, og se lengre ut. Den kroniske betennelsen kan bryte ned benet rundt tannen, og om man ikke får riktig behandling, løsner tannen gradvis.

Man kjenner ikke nødvendigvis noen smerte når man har periodontitt. Tannkjøttet kan bli ømt, lett bløende og vedvarende hovent. Dårlig ånde og smak, samt langvarig tannpine er også tegn på periodontitt. Dårlig munnhygiene, røyking, stress, arvelige faktorer, samt enkelte sykdommer og medisiner kan forverre sykdommen. Ved å holde munn og tenner rene, og ved å ikke røyke, minsker man risikoen.

Ikke vent
Ikke vent med tannlegebesøket til du har vondt, da har du som regel ventet for lenge. Jevnlige kontroller er viktig for å avdekke og behandle problemer før de blir alvorlige og akutte.

I Norge kan tannbehandlingen i mange tilfeller finansieres gjennom HELFO. Refusjonen er diagnoseavhengig og det er tannlegen som etter et regelverk avgjør om du får refusjon eller ikke. Ved Langbryggen Tannklinikk har vi direkteoppgjør. Det betyr at du kun betaler egenandelen for behandlingen, og HELFO dekker resten.

Vi kan gi deg hjelp og rådgivning over telefon eller e-post, men er du i tvil anbefaler vi deg å komme til oss for nærmere undersøkelse

Implantatbehandling i utlandet
Mange har fått øynene opp for billig tannbehandling i utlandet. Pasientene lokkes med tannbehandling, reise og opphold i eksotiske land til en lav pris. Avansert tannbehandling, som innsetting av tannimplantater er en meget teknisk behandling. Behandlingen setter store krav til tannhelsepersonell og grundig planlegging og samarbeid mellom tannlege, oralkirurg og tanntekniker. Det krever også regelmessig oppfølging i etterkant.

Det finnes et utall implantatsystemer i verden. Dersom en pasient har fått utført implantatbehandling i utlandet, er det vanskelig for oss å få utbedret eventuelle skader på konstruksjonen i Norge. Hvert system har sine verktøy og komponenter som sjelden er kompatible med hverandre.

Vi i Langbryggen Tannklinikk synes at tennene dine fortjene god oppfølging av en tannlege som er tilgjengelig også etter at regningen er betalt. Tannbehandling utført i utlandet som i utgangspunktet var billig, kan derfor fort bli kostbar og gi deg unødvendige plager.